ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοεμβρίου 1ου Παιδικού Τμήματος

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
 
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοεμβρίου 1ου Παιδικού Τμήματος
 
Αγαπητοί γονείς,
 
Μαζί με τα παιδία συνεχίζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμά μας, καθώς το Φθινόπωρο βάζει τις τελευταίες πινελιές του στο κάδρο με τις εποχές… Οι επόμενες ενότητες που θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το μήνα Νοέμβριο αφορούν:
 
Η φύση προετοιμάζεται για το Χειμώνα: Τα παιδιά μαθαίνουν για τα αποδημητικά πουλιά που ταξιδεύουν -με την έλευση του Φθινοπώρου- σε θερμότερα κλίματα και για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη της τροφής κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Η θεματική πέρα από τους γνωστικούς εκπαιδευτικούς στόχους έχει και δευτερεύοντα στόχο, την κατανόηση της έννοιας της προνοητικότητας, με την οποία η φύση έχει εξοπλίσει τα έμβια όντα!
 
Την επέτειο για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο το Νοέμβριο του 1973, που οδήγησαν στην πτώση της Χούντας και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας (=Μεταπολίτευση) στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, τα νήπια θα μάθουν, θα δουν και ακούσουν -με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών- οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής. Φυσικά, το θέμα προσεγγίζεται και μέσα από λογοτεχνικά βιβλία (Ντενεκεδούπολη, Ευγενία Φακίνου, Η κυρία Δημοκρατία, Κατερίνα Αρμενιακού, Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, Φίλιππος Μανδηλαράς), που έχουν γραφτεί για την κατανόηση της επετείου και αφορούν την προσχολική ηλικία, ενώ θα καταλήξουμε ψηφίζοντας ΄΄δημοκρατικά΄΄, ποια από τις 2 κυρίες θέλουν τα παιδιά να παραμείνει στην τάξη μας, η κυρία Δημοκρατία ή η κυρία Δικτατορία?
 
Φθινοπωρινά φρούτα και καρποί: Μήλο, ρόδι, καρύδια, αμύγδαλα και άλλα τόσα... Μαθαίνουμε και συλλέγουμε φθινοπωρινά φρούτα και καρπούς, τα γευόμαστε, τα μυρίζουμε, τα κατηγοριοποιούμε, τα βάφουμε...!
 
Με εκτίμηση, οι Παιδαγωγοί της τάξης,
 
Ελευθερία & Νίκη