Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το 1922 ο "Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας", με πρόεδρο την Αύρα Θεοδωροπούλου, ίδρυσε το "Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων η Εθνική Στέγη" με σκοπό τη στέγαση ορφανών κοριτσιών προσφύγων. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε στην Καλλιθέα, στις εγκαταστάσεις της Χαροκοπείου Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων.

Μετά την παραχώρηση από την τότε Κοινότητα Νέας Σμύρνης οικοπέδου στην οδό Βάρνης 1, στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών "Αρτάκης, Στενημάχου, Βάρνης και Εθνικής Στέγης", ανεγέρθηκε με προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, το κτίριο που στεγάζει την Εθνική Στέγη ως τις μέρες μας. Το αρχικό κτίριο κτίστηκε με σχέδια και επίβλεψη των μηχανικών Σούλη και Κωνσταντινίδη, ενώ το 1938 προστέθηκε νέα πτέρυγα σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Π. Μανουηλίδη. Πρόκειται για παραδοσιακό κτίριο με μεγάλο κήπο, ευρύχωρες και φωτεινές αίθουσες.

Η μεταφορά του ορφανοτροφείου στο κτίριο της Ν. Σμύρνης έγινε το Νοέμβριο του 1932. Διευθύντρια τότε ήταν η Άννα Παπαδημητρίου. Το 1934 στέγαζε 108 κορίτσια ηλικίας 7-15 ετών. Η Εθνική Στέγη λειτούργησε ως ορφανοτροφείο ως το 1988. Την τελευταία σεζόν που λειτούργησε φιλοξενούσε 12 παιδιά

 

Όταν έπαψε να λειτουργεί ως ορφανοτροφείο, η χρήση του κτιρίου παραχωρήθηκε δωρεάν για 20 χρόνια στο Δήμο Ν. Σμύρνης, ο οποίος από το 1985 ενίσχυε οικονομικά τη λειτουργία του. Το 1987 (Φ.Ε.Κ. 761/31-12-1987) ο Δήμος ίδρυσε Ν.Π.Δ.Δ. με τίτλο: "Κέντρο Κοινωνικής Δραστηριότητας και Προστασίας Νεολαίας της Νέας Σμύρνης η Εθνική Στέγη". Έκτοτε το κτίριο φιλοξενεί παιδικό σταθμό και αποτελεί στέγη διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Στο κτίριο φιλοξενούνται:

  • Βρεφονηπιακός σταθμός (πρωί).
  • Το Φιλανθρωπικό Σωματείο "Εθνική Στέγη".