Δραστηριότητες

Η Εθνική Στέγη λειτούργησε ως ορφανοτροφείο από το 1932 έως το 1988. Ιδρύθηκε από τον «Σύνδεσμο για τα δικαιώματα της Γυναίκας» με πρόεδρο την κα Αύρα Θεοδωρακοπούλου,  ως προσφυγικό ορφανοτροφείο το 1922 και τα πρώτα χρόνια λειτούργησε στην Καλλιθέα. Μετά την παραχώρηση δωρεάν οικοπέδου από την κοινότητα Ν. Σμύρνης και τις προσωπικές ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου ανεγέρθηκε το σημερινό κτίριο, σε σχέδια και επίβλεψη  από τους μηχανικούς κ.κ. Σούλη και Κωνσταντινίδη ενώ η νέα πτέρυγα το 1938 από τον αρχιτέκτονα Π. Μανουηλίδη.
Όταν σταμάτησε η λειτουργία του ορφανοτροφείου η χρήση του κτιρίου παραχωρήθηκε δωρεάν στο Δήμο Ν. Σμύρνης, ο οποίος ανέλαβε μέσω ενός Νομικού Προσώπου που ίδρυσε (το Δ.Σ αποτελείται από άτομα του δήμου και του φιλανθρωπικού) να επιχορηγεί την Εθνική Στέγη για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δημοτών μας. Η Εθνική Στέγη επιχορηγείται έκτοτε μόνο από το Δήμο
Σήμερα στο κτίριο λειτουργεί τα πρωινά παιδικός σταθμός.   Στο κτίριο, επίσης, φιλοξενείται το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Εθνική Στέγη»,και η μπάντα του Δήμου μας, ενώ οι φιλόξενοι χώροι του προσφέρονται για τη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Δήμου μας που έχουν επίκεντρο τα παιδιά στο κτίριο της οδού Βάρνης 1 λειτουργεί ένας πρότυπος Παιδικός Σταθμός, ο οποίος έχει  καταφέρει με σωστή οργάνωση και σχεδιασμό, να λειτουργήσει τμήματα που εξυπηρετούν πάνω από εκατό παιδιά.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ  Στο κτίριο φιλοξενείται και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Εθνική Στέγη» το οποίο έχει πλούσιο έργο. Ιδρύθηκε το 1922 μετά το ξερίζωμα του Ελληνισμού με αποστολή την περίθαλψη των παιδιών της Μ. Ασίας. Σήμερα ευαισθητοποιείται στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και συνεχίζει το κοινωνικό του έργο, αναπτύσσοντας το κέντρο Βρεφικής Παιδικής Ηλικίας σε ιδιόκτητο οίκημα στην οδό Ανοίξεως 10. Στο χώρο αυτό λειτουργούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και φιλοξενούνται 75 παιδιά του δήμου μας ηλικίας 3-6 χρονών. Εκτός των άλλων τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους, έχουν ψυχολογική υποστήριξη από τους παιδοψυχολόγους του κέντρου.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΣ ΚΤΙΡΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΗ

  • Παιδικό σταθμό (πρωί).
  • Το Φιλανθρωπικό Σωματείο “Εθνική Στέγη”.
  • Τη μπάντα του Δήμου.
  • Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ εθνικής στέγης

Στην πλατεία άνοιξης επί της οδού ανοίξεως 10, το σωματείο διατηρεί σε δικό του χώρο, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης όπως:

  • θεατρικό παιχνίδι Ι.
  • θεατρικό παιχνίδι Ι Ι.
  • Μουσικοκινητική Αγωγή Ι  (3 – 4,6 ετών).
  • Μουσικοκινητική Αγωγή Ι Ι ( 4,6 – 6 ετών).
  • Ζωγραφική – Πηλός – Κατασκευές.
  • Συμβουλευτική – Ψυχολογική υποστήριξη.

Συνεργασία με παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία της Νέας Σμύρνης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας, για αγαθοεργό σωματείο ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: 210 9335948. Για Δημιουργική Απασχόληση : 210 9319188. 

Οι φωτογραφίες είναι από τις δραστηριότητες που κάνουν οι νεαροί φίλοι μας, στα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, που διατηρεί το σωματείο μας στην περιοχή Άνω Νέας Σμύρνης (πλ. Άνοιξης), επί της οδού Ανοίξεως 10.