Προσφορά από το 1922

“Αγαπητοί φίλοι ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη την πολιτική επικαιρότητα, για να έχουμε μια ενημέρωση για το αγαθοεργό σωματείο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ (πρώην φιλανθρωπικό), το οποίο ανανεώθηκε μέσω των πρόσφατων εκλογών του για το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα σωματείο με τεράστια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που την συνεχίζει αδιάλειπτα από το 1922 μέχρι και τις μέρες μας, που τείνουν να γίνουν όπως εκείνες που έγινε αιτία να δημιουργηθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ως Νεοσμυρνιώτες και όχι μόνο, τώρα που ο λαός μας βάλλεται από διαφορετικούς εχθρούς αυτή την φορά, να αναμένουμε ενεργότερη συμμέτοχη αυτού του ιστορικού και ενός από τα πιο αρχαιότερα σωματεία στην Ελλάδα. Βέβαια δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι μέχρι τώρα, έχει μεγάλη προσφορά στον τόπο μας, πρώτα ως ορφανοτροφείο των παιδιών της Μικρασιατικής καταστροφής (ας λένε κάποιοι επίορκοι ότι «χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι, προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα», λες και περίμεναν να πάνε κρουαζιέρα και σπρωχνόντουσαν να προλάβουν τα πλοία), αργότερα με την δωρεάν παραχώρηση του κεντρικού του κτιρίου, στο δήμο μας για παιδικό σταθμό και άλλες δραστηριότητες, καθώς και η λειτουργία του δικού του κέντρου παιδικής απασχόλησης στην πλατεία Άνοιξης, που έχει δώσει ανάσα και διέξοδο σε πολλές οικογένειες. Παράλληλα μια από τις τελευταίες προσφορές του είναι η ίδρυση στο κεντρικό του κτίριο, φροντιστηρίου αλληλεγγύης εντελώς δωρεάν, για σπουδαστές γυμνάσιου – λυκείου.                                         Αναφέρω τα κυριότερα της ιστορίας του και αφήνω στην άκρη τις οποίες εκδηλώσεις και φιλανθρωπικές προσπάθειες, κάτι που θεωρείται αυτονόητο.

Και από ότι μαθαίνουμε από αποκλειστικές μας πληροφορίες, από μέλη του νέου Δ.Σ, αν τα πράγματα τρέξουν έτσι όπως τα σχεδιάζουν, λίαν συντόμως η πόλη μας θα βρεθεί μπροστά σε ευχάριστες εκπλήξεις, αυτό βεβαία αν και εφόσον ολοκληρωθούν οι σκέψεις που υπάρχουν,  γιατί οι καιροί όπως και να το κάνουμε λειτουργούν ως τροχοπέδη στην όλη υπόθεση. Εμείς όμως είμαστε εδώ για να τους πούμε διπλό εύγε αν τα καταφέρουν και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι οι τωρινές συγκυρίες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του αγαθοεργού ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ απαρτίζεται από τον πρόεδρο κ. Σκαλόθεο Ιωάννη, την γραμματέα        κα Μεϊντανά Καίτη, τους δυο αντιπρόεδρους Αθανάσιου Θάνο και Βενετσάνο Γιώργο, την ταμία κα Χαϊκάλι Ιωάννα και την αναπληρώτρια της κα Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, καθώς και την ειδική γραμματέα κα Μπακαμήτσου Ευγενία.

Και μέλη τις: Αθανάσιου Μαρία, Γεωργιάδου Νέτη, Ζάννου Έλλη, Ζαφειροπούλου Αμάντα.

Στη δε ελεγκτική του επιτροπή

oι: Γιαννάκακη Αιμιλία, Μπακαμήτσου Δανάη, Χρυσικοπούλου Άσπα και Αναπληρωματική την Παπαδοπούλου Ελένη.

Σε όλους τους ανωτέρω εμείς ως εφημερίδα, ευχόμαστε να έχουν την δύναμη, το σθένος και το κουράγιο, να προβούν σε νέες δραστηριότητες προς όφελος της κοινωνίας μας που τόσο το έχει ανάγκη.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι αν κινήσουν τα νήματα όπως πρέπει, είναι σίγουρο παρά το ότι οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι, ότι θα βρουν υποστηρικτές στο έργο τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η λέξη καλή επιτυχία δεν αφορά μόνο τους εκλεγέντες στο Δ.Σ, αλλά και όλη την κοινωνία της νέας Σμύρνης και αν θέλετε και του δήμου μας.”

        Από την Εβδομαδιαία εφημερίδα “ΕΠΙΚΑΙΡΑ”        

 

Έγραψαν για το Αγαθοεργό Σωματείο (εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΑ 8 -12 – 12)

Αγαθοεργό Σωματείο Εθνική Στέγη, 1922 – 2012

Αγαθοεργό Σωματείο Εθνική Στέγη, φιλικοί άνθρωποι, γελαστά πρόσωπα κοντά στον άνθρωπο και ιδιαίτερα κοντά στα παιδιά, με τις δραστηριότητες που έχουν στο κεντρικό τους κτίριο και σε αυτό

της πλατείας άνοιξης, ότι πρέπει για εποχές καταχνιάς και ατομισμού όπως οι σημερινές. Τώρα που ο κόσμος κλείνεται στο καβούκι του,

το Αγαθοεργό Σωματείο Εθνική Στέγη, ανοίγει τις δραστηριότητες του θέλοντας να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη και όχι μόνο.

Αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες (τις οποίες όπως με ενημέρωσαν σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, θα τις μαθαίνουμε όχι μόνο μέσω του έντυπου τύπου, αλλά και του ηλεκτρονικού από την ιστοσελίδα τους που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής), υπήρξαν οι εκατοντάδες συμπολίτες μας που συμμετείχαν στο ετήσιο bazzar που έγινε τον

Οκτώβριο στο κυρίως κτίριο, υπό την μουσική υπόκρουση του αρχιμουσικού του δήμου μας, καθώς και την δροσερή και όμορφη παρουσία του χορευτικού του.

Χαμογελαστές φάτσες, όμορφες παρουσίες, επώνυμοι και μη, έδωσαν το παρών, γεμίζοντας το πουγκί του Αγαθοεργού όχι μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Μιλώντας με άτομα από το Δ.Σ του σωματείου εθνική στέγη, μας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για όλους όσους βρέθηκαν στη μικρή αυτή εορτή και δεσμεύτηκαν τα χρήματα που εισπράχτηκαν, να επιστραφούν ως αντικαταβολή ανθρωπιάς μέσω φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στον πληθυσμό της πόλης μας.

Δραστηριοτήτων που αν είναι σωστές οι πληροφορίες μου, πρόκειται να ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.

Πράγματι, το Αγαθοεργό σωματείο εθνική στέγη είναι από τα αρχαιότερα της χώρας. Η ιστορία του έρχεται από την μικρασιατική καταστροφή με αδιάλειπτη παρουσία μέχρι σήμερα, αυτή του η εμπειρία είναι εγγύηση ότι σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο και καταστάσεις που δημιουργούν ανθρωπιστική κρίση, καθώς και η πλήρης δραστηριοποίηση του όπως δεσμεύονται τα μέλη του, θα είναι ανάσα δροσιάς, ανθρωπιάς, και αλληλεγγύης για την Νέα Σμύρνη.